top of page
  • Obrázek autoraLucie

MARK WHITWELL O JÓZE

Můžeme si hrát na hranici svého dechu, ale nesnažíme se jít mimo jeho kapacitu. Ani nemůžeme. Neměli bychom si vytvářet systém, v jehož rámci se budeme pokoušet zdolávat metody nebo myšlenky, které jsou nad naše možnosti. To jen vytváří stres a přináší fyzické nebo duševní zranění. Jógu je třeba naprosto přizpůsobit tomu, kým my osobně jsme. Do své jógy byste měli vklouznout jako do svých oblíbených džínů.


Pokud je to pro vás přijatelné, jóga je nezměrně příjemná a přináší potěšení. Jediným důvodem, proč se k józe vracíme, je, že nám přináší potěšení, celá naše bytost se doslova tetelí uvolněním a rozprouděnou energií.


Jóga není boj, prostřednictvím kterého někdy v budoucnu dosáhnete kýžených výsledků. Není nutné, ani žádoucí, aby naše praxe byla posedlostí, protože nás to opakovaně navrací do stavu vnímání, v němž jsme nedostateční, jako bychom už beztak nebyli zázrakem přírody a života na zemi. Jóga nás zcela přirozeně podporuje v každodenním životě jako pravidelná sprcha nebo snídaně - bez dramat, bez fanfár, bez problémů. A nedílnou součástí praxe jógy je poznání, že je to NAŠE jóga.


(Úryvek z knihy Yoga of Heart – překlad Lucie Königová)




13 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
  • Facebook - Gray Circle
  • Instagram - Gray Circle
bottom of page